Soppen spises på mange måter, men som regel serveres den stekt i rikelig med smør som den villig suger til seg. Dette gjør at soppretter uansett blir ganske fete og aromatiske. Videre kan soppen nytes i tilnærmet ren form som kantarelltoast, eller i mer komplekse retter som steinsopprisotto.
Man kan fritt velge om man ønsker rødt, hvitt eller musserende vin
Når det gjelder drikketips til sopp, kan man kan fritt velge om man ønsker
rødt,
hvitt eller
musserende vin. Men det er viktig at vinen byr på visse egenskaper som står i stil til retten. Fettet fra smøret krever høy syre i vinen for å rense opp og lette måltidet. Smakskraften fra stekingen krever desto mer smakskraft i vinen for at kombinasjonen skal harmonere.
Tilbehøret er avgjørende
Tilbehøret er avgjørende for hvor fyldig vinen skal være. I alle tilfeller vil smørstekt sopp by på en viss fet tekstur, men kremede retter som kremet sopp-pasta og sopprisotto krever ekstra fylde i vinen for at den ikke skal virke spinkel i forhold til måltidet. Det meste av musserende med annengangsgjæring på flaske (for eksempel Cava, Crémant og Champagne) og hvitvin fra kjølig klima med lagring på bunnfall og fat (for eksempel sentralburgundere eller Chardonnay fra kystnære strøk i California) vil fungere godt.
En eventuell rødvin bør ha moderat tannin, men her er det spesielt viktig å være oppmerksom på at den har tilstrekkelig med syre (middels til høy), noe som ofte er lavere i rødt enn i hvitt og musserende; Pinot Noir fra Burgund eller New Zealand kan være gode alternativer.
Røde viner Hvite viner Musserende viner