Click & collectTax Free & MeLive shoppingLive consultationInspiration & guides

Profile

0

Favorites

Shopping cart

Quota & help

Profile

0

Favorites

Shopping cart

Norwegian flag
5 minute(s) to read

Alt du trenger å vite om solkrem til barn og baby

Barn opp til tenåringsalderen har skjørere hud enn voksne. Derfor er det viktig å passe ekstra godt på når barn er i solen. Her finner du alt du trenger å vite om solbeskyttelse og solkrem for barn.

Soling uten beskyttelse med solfaktor kan føre til solbrenthet, solskader, pigmentflekker og øker faren for føflekkreft. Derfor er det viktig å smøre sensitiv barnehud godt med solkrem når de skal ut i solen. Solfaktor gjør at barna oppholde seg lenger ute i solen, enn de kan uten beskyttelse. I tillegg til å bruke solkrem for barn er det viktig å beskytte barn med solhatt og solbriller. Ta gjerne også en pause fra solen midt på dagen og bruk en parasoll på stranden.

Kan barn bruke solkrem for voksne?

Barn opp til tenåringsalderen har skjørere hud enn voksne. Huden er ikke ferdig utviklet og er derfor svært sensitiv for sol. Hvor sensitiv huden er, varierer selvfølgelig også fra barn til barn. Det anbefales derfor å bruke en solkrem som er spesielt tilpasset barnehud. For å unngå reaksjoner og utvikling av allergier bør barns hud skånes for allergener som kan finnes i solkrem for voksne. Solkrem for voksne har kjemisk UV-filter, mens solkrem for barn ofte har fysisk filter som legger seg som et beskyttende filter utenpå huden.

Velg gjerne en solkrem som er enkel å smøre på, for eksempel en solspray, gel eller solkrem som kan smøres på våt hud. Solkrem-smøring kan som kjent utfordre barns tålmodighet når det er mye gøy som skjer rundt. Solkrem spesielt egnet for barn har påskriften Kids/for children og er ofte merket med en tegning av barn.

Velg vannfast solkrem for barn

Barn er som regel aktive under solen og bader mye. Derfor er det viktig at solkrem til barn er vannresistent, slik at solfaktoren ikke blir dårligere i vann. Om det står på solkremen at den er vannresistent betyr det allikevel ikke at det kan bades i uendelig tid. Det finnes to klassifiseringer:

«Water Resistant» – UV-filtrene i solkremen tåler 2×20 minutter bading før solbeskyttelsen er betydelig redusert.

«Very Water Resistant» – Du kan bade i 4×20 minutter før solbeskyttelsen i solkremen er svekket.

Husk at det ikke bare er bading som kan svekke beskyttelsen i solkrem, men også svetting og håndkletørking etter bad. Dette gjelder spesielt solkrem for barn, ettersom de ofte inneholder fysiske UV-filtre. Solbeskyttelsen blir liggende på utsiden av huden og gjør at den tørkes av i kontakt med et håndkle.

Barn bør ha solkrem med høy solfaktor

Siden barns hud er ekstra sensitiv for farlige solstråler, bør barnehud beskyttes med solkrem med høy solfaktor. Barn må ha minimum solfaktor 30, eller solfaktor 50 der solen er sterkere. Om du reiser til et solfylt sted om vinteren er det ekstra viktig å følge med og beskytte huden til barna i starten av ferien. Da er ikke huden vant til solen og har ekstra lett for å bli fort brent.

Vil du ha mer hjelp til å velge riktig solfaktor? Da bør du lese vår artikkel om solfaktor her.

Så ofte bør du smøre barn med solkrem

Selv om solkremen er vannfast bør smøringen gjentas jevnt utover dagen – spesielt ved mye bading og høyt aktivitetsnivå. En grei regel er å smøre (både deg selv og barna) annenhver time. UV-filtre i solkrem brytes ned av varme og sollys, smør derfor barna regelmessig uansett om de bader eller ikke. Husk at en runde solkrem for mye er bedre enn en runde solkrem for lite.

Solkrem til spedbarn, småbarn eller skolebarn?

Solkrem til småbarn bør inneholde fysisk UV-filter, som betyr at det er partikler i solkremen som reflekterer solstrålene. Forsikre deg om at solkremen beskytter mot både UVB-stråling og UVA-stråling. Dette kan du sjekke i produktbeskrivelsen for hvert enkelt produkt. Du må tenke litt ekstra etter hvilke ingredienser solkremen for spesielt små barn inneholder. Både hormonsforstyrrende stoffer som parabener og allergener bør unngås. Se etter svanemerkede solkremer. Svanemerkede solkremer har ikke UV-filtre som står på EU’s liste over mistenkte hormonforstyrrende stoffer eller klassifiserte allergener. Barn under 1 år ikke bør utsettes for direkte sollys.

Solkrem er viktig overalt – på fjellet som på stranda.

Det kan være fort gjort å glemme at solfylte vårdager på for eksempel påskefjellet også er skadelig for huden. En god regel er å huske solkrem til barneansikter på dager med fint vær og sol når barna skal være mye ute. Om du er usikker på om været tilsier at du bør smøre barna med solkrem kan du sjekke UV-varselet for området barnet skal oppholde seg. Hvis varselet melder 3 (moderat styrke) eller mer bør du smøre barn med solkrem der huden eksponeres.

Her kan du sjekke uv-varselet i Norge

Kan jeg bruke solkremen fra i fjor?

Solkrem kan brukes innenfor holdbarhetstiden som er angittt på flasken om den ikke har blitt ødelagt av feil (for varm eller for lys) oppbevaring. Sjekk holdbarhetsdatoen på flasken og se, kjenn og lukt på den. Lukter den rart, har rar konsistens eller farge bør du gå til innkjøp av en ny.

Husk på dette når barn skal være mye i solen:

  • - Ta pauser fra solen (gjerne midt på dagen når solen er sterkest).
  • - Bruk minimum SPF 30 på barn.
  • - Smør på nytt ca. annenhver time.
  • - Smør barna på nytt når de har badet mye.
  • - Husk å beskytte ører, lepper, hals og ansikt ekstra godt.
  • - Bruk caps eller solhatt. Da beskytter du også hodebunnen.
  • - Husk solbriller – barneøyne kan også bli skadet av solen.

Visa verification