Å sette sammen et ostefat er ikke en vanskelig affære, men å finne en vin som passer like godt til alle ostene på fatet er derimot en mer krevende oppgave. Ost er et kjempestort felt som nesten er like komplekst som vin. Med noen gode tips skal vi allikevel gjøre det enklere for deg å velge riktig vin til ostefatet ditt.
Unngå tanninrik vin til ost
Mange tror at fettet i osten mildner tanninene (også kalt garvestoffer), men de vil tvert imot virke tørrende til ost. Tannin reagerer med proteiner, men i ost er proteinene i en slik form at de har mistet sin evne til å binde tannin. Dette gjelder uansett hvor kremete konsistensen på osten er.
Rødvin eller hvitvin? Hva passer egentlig best?
Siden ost inneholder mye fett, kreves det en god del syre fra vinen. Syre er det generelt mer av i hvitvin. Siden man også bør unngå tanniner er hvitvin et bedre alternativ til ost enn rødvin. Du finner nemlig ikke vesentlige mengder tanniner i hvitvin.
Sterkvin kan også være et godt alternativ, spesielt dersom osten er smakskraftig.
Råd til deg som velger rødvin
Om du foretrekker rødvin, trenger du altså en rødvin som har lite tannin og høy syre. Dette finner du typisk i viner av druene Pinot Noir og Barbera.
Viner fra Bordeaux sin vestside – som Pessac-Léognan, Saint-Estèphe, Saint-Julien, Pauillac og Margaux, samt Barbaresco og Barolo kan alle by på god syre. Dette er i utgangspunktet tanninrike viner, så de trenger alder, slik at tanninene har blitt slipt ned av tidens tann.
Vinalternativer til ulike oster:
Brie og Camembert
Brie og Camembert er bløte oster. De kan være unge, pasteuriserte, milde og enkle eller modne, upasteuriserte, smaksrike og komplekse. Hvilken type du går for har betydning for drikkevalget.
Rødvin:
Rødvin på Pinot Noir eller Barbera vil fungere godt uansett om osten er ung og pasteurisert eller moden og upasteurisert. Velg unge og fruktdrevne viner (disse er ofte de rimeligste) til milde og enkle oster og eldre viner til smaksrike og komplekse oster.
Rødvin på Pinot Noir
Rødvin på Barbera
Moden rødvin fra fra underområdene Pessac-Léognan, Saint-Estèphe, Saint-Julien, Pauillac og Margaux i Bordeaux passer godt til smaksrike og komplekse oster.
Rødvin fra Bordeaux
Hvitvin:
Tørr hvitvin fra distriktene Graves eller Pessac-Léognan i Bordeaux og påkostede utgaver på Chardonnay har ofte nok fylde til å matche den myke konsistensen på disse ostene.
Vin på Chardonnay
Parmigiano Reggiano (parmesan), Grana Padano, Pecorino
De aller fleste kjenner godt til parmesan – som faktisk egentlig heter Parmigiano Reggiano. Dette er harde eller ekstra harde oster med distinkte aromaer.
Rødvin:
Barolo og Barbaresco er klassiske alternativer og har nok aromaintensitet til å matche de distinkte smakene på disse ostene. Husk å gå for modne utgaver, hvor tanninene har myknet litt.
Barolo
Barbaresco
Blåmuggost: Roquefort, Gorgonzola og Stilton
Dette er relativt kraftige oster med mye saltpreg. Saltpreget i ostene krever balanse fra sødme i vinen. Den kraftige smaken i osten fordrer også mye konsentrasjon i vinen. Derfor er dessertviner og søte sterkviner gode alternativer.
Hvitvin:
Forsøk for eksempel en Tokaj Aszú (Aszú betegner de søte vinene fra området Tokaj i Ungarn) eller en påkostet søt Riesling. Begge stilene har også godt med syre, som renser opp i fettet fra osten.
Vin fra Tokaj
Vin på Riesling
Den kjente dessertvinen Sauternes, fra Sauternes i Bordeaux, er klassisk til Roquefort, men byr dessverre ikke på samme friske syre som vinene over.
Sauternes
Rødvin:
Recioto della Valpolicella er søt rødvin laget på tørkede druer. Druetypene som brukes gir ofte god syre, som kan hamle opp med fettet i osten, og lite tannin. Klassisk til Gorgonzola.
Recioto della Valpolicella
Sterkvin:
Søte utgaver av sterkvin som Portvin, Madeira og Sherry fungerer godt til blåmuggost. Portvin og Stilton er en klassisk kombinasjon.
Sherry og portvin
Chèvre
Dette er fersk, myk og hvit ost av geitemelk. Osten er syrlig og ofte mild på smak og har en smuldrete konsistens. Delikate og friske hvitviner matcher den syrlige og milde smaken og den litt skjøre konsistensen på Chèvre godt.
Hvitvin:
Siden mye Chèvre har sitt opphav i Loire, benyttes ofte viner fra det samme området til Chèvre. Sancerre og Pouilly-Fumé er klassiske alternativer og er både delikate og friske.
Vin fra Sancerre eller Pouilly-Fumé
Sveitserost (Jarlsberg og Emmentaler)
Dette er faste oster med opprinnelse i Sveits. Ostene har rene og distinkte smaker som bør speiles i vinen. Gå derfor for ung, aromatisk vin.
Hvitvin:
Sauvignon Blanc og Riesling er begge aromatiske druer. Vinene som lages utelukkende på disse druene er ofte rene og klare i smaksbildet og har lite preg av fat. Sauvignon Blanc er kanskje på sitt mest aromatiske og distinkte i den nye verden.
Sauvignon Blanc fra den nye verden
Vin på Riesling
Rødvin:
Unge og rimelige viner på Pinot Noir og Barbera har ofte et aromatisk smaksbilde med en rendyrket og klar fruktighet.
Rødvin på Barbera
Comté, Gruyère og Cheddar
Dette er faste, fete og smaksrike oster av kumelk. Ofte kan de ha en litt nøtteaktig karakter. Den rike smaken og den litt nøtteaktige karakteren på disse ostene speiles godt i hvitvin som har fått modning på bunnfall og fat. Denne modningen gir nemlig ofte en del karakter og preg av ristede nøtter.
Hvitvin:
Gode eksempler på hvitvin med preg av modning på fat og bunnfall er tørr hvitvin fra Graves eller Pessac-Léognan i Bordeaux eller påkostede utgaver av Chardonnay.
Serverer du søtt tilbehør til ostefatet?
Ofte serveres ost med tilbehør som druer, ferske frukter og bær, tørkede frukter, nøtter og marmelader. Her er det viktig å tenke på at i mye av dette tilbehøret er det sødme. Dermed bør sødmen i vinen tilpasses sødmen i tilbehøret. Til ferske frukter trengs kanskje en halvsøt vin. Til marmelader trengs en skikkelig dessertvin. Også må man ta hensyn til osten, selvfølgelig.
Vin til varme osteretter
Er det snakk om varmretter med ost, smaker disse ofte mer på grunn av varmen. Dette fordrer mer smak i vinen enn dersom samme ost serveres kald. Smeltede oster får naturligvis en fyldigere konsistens og krever derfor mer fylde i vinen.
Ostefondue
Ostefonduen stammer fra de sveitsiske alpene og lages ofte av en sammensetning av oster som appenzeller, emmentaler og gruyere. Påkostede viner på Chardonnay har ofte god fylde og er derfor gode alternativer om du foretrekker hvitvin. Om du vil gå for rødvin kan du prøve fyldige utgaver på Barbera.
Ostesufflé
Her er musserende vin et godt valg. Osten som benyttes er vanligvis ikke veldig kraftige, men med varmen blir det allikevel mye smak i osten. Suffléens tekstur kan virke ganske fyldig og kremete. Prøv derfor fyldige musserende viner som Champagne, Franciacorta, Trento og Cava Reserva eller Gran Reserva.
Se vårt utvalg Champagne
Se vårt utvalg musserende vin