Drikketips til sopp
Det er høst og du kan finne mye sopp i skogen. Lær mer om hvilke vin og øl som passer til sopp. I tillegg finner du en deilig oppskrift på sopprisotto.
Profil
Favoritter
Profil
Favoritter
Det er høst og du kan finne mye sopp i skogen. Lær mer om hvilke vin og øl som passer til sopp. I tillegg finner du en deilig oppskrift på sopprisotto.
Tilbehøret er avgjørende for hvor fyldig vinen skal være. I alle tilfeller vil smørstekt sopp by på en viss fet tekstur, men kremede retter som kremet sopp-pasta og sopprisotto krever ekstra fylde i vinen for at den ikke skal virke spinkel i forhold til måltidet. Det meste av musserende med annengangsgjæring på flaske (for eksempel Cava, Crémant og Champagne) og hvitvin fra kjølig klima med lagring på bunnfall og fat (for eksempel Burgund eller Chardonnay fra kystnære strøk i California) vil fungere godt. En eventuell rødvin bør ha moderat tannin, men her er det spesielt viktig å være oppmerksom på at den har tilstrekkelig med syre (middels til høy), noe som ofte er lavere i rødt enn i hvitt og musserende; Pinot Noir fra Burgund eller New Zealand kan være gode alternativer.
ønsker du øl er det de samme reglene som gjelder. Mens fett fra smørsteking krever høy syre i vinen, krever det stort sett friskhet i ølet. Smakskraften fra steking krever, som med vin, smakskraft i ølet. Og nok en gang er tilbehøret avgjørende for hvor fyldig ølet skal være.
Mange stiler kan fungere, men spesielt komplekse og litt rustikke øl vil fungere godt til sopp. Belgiske ølstiler er generelt komplekse på grunn av belgisk gjærkultur som gjerne byr på aromaer av frukt, krydder og urter. I tillegg er Belgia kjent for spontangjærede og syrnede ølstiler som kan by på odde aromaer og noen ganger minne om sopp eller skogbunn.
Hvis du ikke vil ha surøl er Saison og Tripel gode alternativer. Begge stilene er kjent for å ha mye kullsyre og dermed friskhet som renser opp fettet fra den smørstekte soppen. Saison er noe variabel i karakter, mens Tripel har nok fylde til å gi motvekt til kremede soppretter. Er du eventyrlysten eller liker surøl, har du flaks, for her er det faktisk ikke bare kullsyre men også en skikkelig vinøs syre som kan hamle opp med fettet. Forsøk en Lambic, for eksempel Gueuze.
Under finner du et eksempel på en deilig sopprisotto. Prøv gjerne litt fyldige vinalternativer til denne rike og kremede retten.
4 porsjoner
200 g risottoris
75 g tørket sopp (steinsopp, kantarell, traktkantarell)
1,5 dl tørr hvitvin
8 dl varm kyllingkraft
2 sjalottløk
2 hvitløkfedd
2 ss olivenolje
50 g smør
60 g revet parmesan
2 ts sitronsaft
150 gram bacon
En god neve fersk timian
Salt og pepper
Bløtlegg soppen i cirka 30 minutter i lunkent vann. Del soppen i små biter og sil av bløtleggingsvannet.
Bruk en vid kjele og fres sjalottløk og hvitløk i olivenolje.
Tilsett sopp og ris. La det frese over middels varme til risen blir blank. Ta vare på litt av soppen som du bruker som topping på risottoen.
Tilsett vinen og la den fosskoke til nesten all væske har kokt inn.
Spe med varm kraft, en stor øse av gangen, og rør til væsken har trukket inn i risen. Fortsett å tilsette kraft og rør den inn til risen er knapt mør.
Rør inn smør og parmesan, smak til med sitronsaft, salt og pepper
Bacon sprøstekes i panne med resten av soppen og anrettes sammen med timian på toppen av risottoen.
Copyright © 2024 Travel Retail Norway