Klikk & hentTax Free & MeLive shoppingLive kjøpshjelpInspirasjon & guider

Profil

0

Favoritter

Handlekurv

Kvote & hjelp

Profil

0

Favoritter

Handlekurv

Norsk flagg
4 minutters lesing

Drikke til kalkun

Kalkun er en relativt moderne julerett i Norge, noe som speiles i drikkevalgene. Øl og akevitt settes ofte litt til side for vin, men begge deler kan fungere godt.

I motsetning til mye annen julemat, er kalkun mildt på smak. Kjøttet er magert, men retten tilføres ofte fett og fylde gjennom tilbehør som stuffing, sauser og waldorfsalat. Stuffingen kan dessuten ha sødme fra tørkede frukter og epler og waldorfsalaten er litt søtlig.

Generelt blir altså ikke smakskraft i drikken like viktig som til mange av de andre norske julerettene. Men en viss fylde og syre i vinen, friskhet og bitterhet i ølet, for å matche fylde og fett i sauser og stuffing er fremdeles viktig. Det er også sødme i drikken, som må balansere mot sødmen i Waldorf-salaten og eventuelt stuffing med søte komponenter som sviske og epler.

Retten er som helhet ganske lys, noe som gjerne kan speiles i drikkevalget.

Øl - mild på smak

Øl til kalkun kan være noe mildt på smak, men bør ha noe fylde, friskhet og bitterhet samt litt sødme. En lys farge og fruktaromaer kler dessuten retten godt.

Noen alternativer:

  • Weissbier- Weissbier er et lyst hveteøl som har sødme og fruktighet fra overgjæring samt friskhet fra kraftige bobler og et snev av syre fra hveten. Den lyse, fruktige og lett sødmefulle karakteren kler Waldorf-salaten og eventuell frukt i stuffingen godt. Friskheten og syren hamler opp med fettet.
  • Blonde- Selv om belgiske ølstiler generelt er kjent for å være både fyldige og karakterfulle, er Blonde et øl som er litt lettere og mildere på smak. Allikevel er det karakterfullt nok i forhold til kalkunen, og, i likhet med mye annet belgisk øl, har det gjerne god kullsyre som renser opp i fettet. Ølet er lyst på farge, noe som kler retten godt.
  • Pale Ale- Pale Ale er, tross navnet, nærmere rav på farge. Dette ølet har gjerne sødme både fra karamellmalt og overgjæring. Overgjæringen bidrar dessuten med fruktige aromaer. Ølet har også noe mer friskhet og bitterhet enn eksempelvis Brown Ale, spesielt hvis det er laget i amerikansk stil, hvor kullsyren og humlepreget ofte er kraftigere. Sødmen og frukten i Pale Ale kan være spesielt nyttig om man bruker mye frukt i stuffingen. Friskheten og bitterheten er stort sett tilstrekkelig for å hamle opp med fettet.

Akevitt

Kombinasjonen av juleakevitt og kalkun er en elegant og velsmakende måte å feire julen på. Kalkun, med sitt saftige og møre kjøtt, er en populær rett på julebordet og serveres ofte med stuffing, saus og diverse grønnsaker. Når kalkunen kombineres med juleakevitt, skaper det en spennende kontrast av smaker. Den krydrede aromaen i akevitten bidrar til å heve smakene i kalkunen og gir en ekstra dimensjon til måltidet. Denne kombinasjonen er en feiring av både norsk matkultur og gode smaker. Se vårt utvalg av juleakevitt

Vin - hvitvin og musserende er førstevalg

Fargetonene på maten samt potensiell sødme fra frukt i stuffingen og Waldorf-salaten gjør at hvitvin og musserende er førstevalget til kalkun; å finne rødvin med tilstrekkelig sødme kan være en utfordring. Unngår du det søte tilbehøret står du dog friere.

Hvitvin

Det finnes mye hvitvin som passer til kalkun. Hvis du serverer retten med waldorfsalat eller stuffing med frukt, bør vinen ha en viss sødme, da blir den ikke sur i forhold til maten. Tysk riesling kommer ofte i forskjellige tørrhetsgrader, og en halvtørr utgave som halbtrocken eller feinherb vil passe bra dersom det er sødme i tilbehøret. Riesling har dessuten nok aromaintensitet til å harmonere med maten og nok syre til å balansere fettet i stuffingen og sausen. Se vårt utvalg tysk Riesling

Musserende vin

Musserende vin kommer i forskjellige tørrhetsgrader. Litt søtere utgaver som extra dry (extra seco) eller sec (seco) har sødmen de trenger for å balansere sødmen i waldorfsalat og frukt-stuffing. Kalkun er relativt mildt og lett, men noe smakskraft og fylde kommer allikevel godt med i vinen; Musserende vin med annengangsgjæring på flaske og noe lagring på bunnfall som cava og crémant passer gjerne godt, men stiler som prosecco blir for lett. Syren i musserende vin er god nok til å balansere fett i saus og stuffing. Se vårt utvalg musserende vin

Rødvin

Lyse, middels fyldige og fruktige røde viner med noe syre og lav tannin er godt følge til kalkun, men det er vanskelig å finne en rødvin som samtidig har nok sødme til å matche sødme i fruktstuffing eller waldorfsalat. Rødvin på Pinot noir eller en beaujolais passer godt hvis du unngår det søte tilbehøret.

Se vårt utvalg rødvin på Pinot noir
 

Les også: Drikke til ribbe og Drikke til lutefisk

Visa verification