Drikke til kalkun
Kalkun er en relativt moderne julerett i Norge, noe som speiles i drikkevalgene. Øl og akevitt settes ofte litt til side for vin, men begge deler kan fungere godt.
Profil
Favoritter
Profil
Favoritter
Kalkun er en relativt moderne julerett i Norge, noe som speiles i drikkevalgene. Øl og akevitt settes ofte litt til side for vin, men begge deler kan fungere godt.
I motsetning til mye annen julemat, er kalkun mildt på smak. Kjøttet er magert, men retten tilføres ofte fett og fylde gjennom tilbehør som stuffing, sauser og waldorfsalat. Stuffingen kan dessuten ha sødme fra tørkede frukter og epler og waldorfsalaten er litt søtlig.
Generelt blir altså ikke smakskraft i drikken like viktig som til mange av de andre norske julerettene. Men en viss fylde og syre i vinen, friskhet og bitterhet i ølet, for å matche fylde og fett i sauser og stuffing er fremdeles viktig. Det er også sødme i drikken, som må balansere mot sødmen i Waldorf-salaten og eventuelt stuffing med søte komponenter som sviske og epler.
Retten er som helhet ganske lys, noe som gjerne kan speiles i drikkevalget.
Øl til kalkun kan være noe mildt på smak, men bør ha noe fylde, friskhet og bitterhet samt litt sødme. En lys farge og fruktaromaer kler dessuten retten godt.
Noen alternativer:
Kombinasjonen av juleakevitt og kalkun er en elegant og velsmakende måte å feire julen på. Kalkun, med sitt saftige og møre kjøtt, er en populær rett på julebordet og serveres ofte med stuffing, saus og diverse grønnsaker. Når kalkunen kombineres med juleakevitt, skaper det en spennende kontrast av smaker. Den krydrede aromaen i akevitten bidrar til å heve smakene i kalkunen og gir en ekstra dimensjon til måltidet. Denne kombinasjonen er en feiring av både norsk matkultur og gode smaker. Se vårt utvalg av juleakevitt
Fargetonene på maten samt potensiell sødme fra frukt i stuffingen og Waldorf-salaten gjør at hvitvin og musserende er førstevalget til kalkun; å finne rødvin med tilstrekkelig sødme kan være en utfordring. Unngår du det søte tilbehøret står du dog friere.
Lyse, middels fyldige og fruktige røde viner med noe syre og lav tannin er godt følge til kalkun, men det er vanskelig å finne en rødvin som samtidig har nok sødme til å matche sødme i fruktstuffing eller waldorfsalat. Rødvin på Pinot noir eller en beaujolais passer godt hvis du unngår det søte tilbehøret.
Se vårt utvalg rødvin på Pinot noir
Les også: Drikke til ribbe og Drikke til lutefisk
Copyright © 2024 Travel Retail Norway