Få cocktails engasjerer så mye som Martini. Drinken setter sinnene i kok hos bartendere som bes riste, når de selv foretrekker å røre, og har inspirert hele bøker dedikert kun til denne drinken. Hva er ‘greia’ med Martini?
Historie
Martini oppstod fra en trend rundt midten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet for å mikse Genever (nederlandsk og litt fetere einebærsprit) eller Gin med Vermut (aromatisert vin med malurt), cocktail-bittere, Curaçao (appelsinlikør) og sukkerlake. Etter hvert ble Genever erstattet med Old Tom Gin (søt gin), og til slutt tørr Gin, og søt Vermut med tørr Vermut, mens sukkerlake og Curaçao forsvant. Drinken ble med andre ord mindre søt og mindre sitrisk. Bittere forble en populær ingrediens frem til 1940-tallet og er i dag på vei inn igjen.
Dry Martini
75 ml Tørr gin
15 ml Ekstra tørr, hvit Vermut
Oliven/Skall av sitron
Rør Gin og Vermut i et avkjølt rørebeger med is. Skjenk over i avkjølt glass. Garner (sitron tvistes over drinken med skallet ned før den tilsettes).
|
Martini i dag
I dag kjenner vi Martini best som Dry Martini. På sitt mest konservative er dette drinker bestående kun av tørr Gin og ekstra tørr Vermut, ristet eller rørt med is, servert (uten is) i martini-glass og garnert med tvistet sitronskall eller oliven.
Små variasjoner i tilberedningsmetode og garnityr har gitt opphav til drinker med egne navn. Her ser du noen eksempler:
- - Bradford (ristet)
- - Dickens (uten garnityr)
- - Dirty Martini (oliven og en bar-skje olivenlake)
- - Franklin (to oliven)
- - Gibson (to cocktail-løk)
En rekke større variasjoner har også dukket opp gjennom tidene. Som regel reflekterer de trender i brennevinets verden generelt. I løpet av 1900-tallet ble for eksempel Vodka en uhyre populær sprit og ga dermed opphav til Vodka Martini, hvor Gin er byttet ut med Vodka. Dagens interesse for bittere har ført til at disse er på vei inn igjen i Dry Martinis. Og på 1920- og 30-tallet ble diverse likører og hetvin tilsatt drinken, noe som resulterte i blant annet James Bonds Vesper som ble laget med Gin, Vodka og Kina Lillet, som var en aromatisert vin, men ikke en Vermut, siden den ikke inneholdt malurt, hvilket er påkrevd i Vermut (isteden inneholdt den kinabark som i likhet med malurt gir bitterhet).
I det senere har det dukket opp moderne varianter som Espresso-Martini og Appletini, og begrepet Martini er i ferd med å endre betydning.
Så hva er egentlig denne coctailen?
Så hva er egentlig Martini, denne mystiske drinken som beveger seg gjennom tidene, skifter ingredienser, men beholder samme navn?
På sitt mest generelle, med cocktails som Espresso-Martini og Appletini, hvor drinken smaker alt annet en einebærsprit og Vermut, vannes begrepet ut til å omfatte så og si alt som serveres i et Martini-glass eller lignende.
Noe mer spesifikt er Martini en drink som rendyrker smakene av sprit, Vermut (eller lignende) og eventuelle likører og bittere og serveres iskald, men uten is, i et Martini-glass eller lignende. Dette vil derfor også omfatte Vodka Martini. Men kombinasjonen av denne typen ingredienser eksisterte lenge før Martiniens unnfangelse og omfatter drinker som har egne navn og som dukket opp lenge før Martini i det hele tatt var nevnt. Manhattan, på Whisky, Vermut og cocktail-bitter, er et godt eksempel. At oppfinneren av Vodka Martini ikke hadde bedre fantasi enn å kalle drinken akkurat dette er derfor beklagelig.
På sitt mest konservative blir drinken en blanding av blank einebærsprit og Vermut (eller lignende), eventuelt tilsatt bittere og kanskje litt Curaçao, som serveres iskald, men uten is, i et Martini-glass eller lignende. Noen ganger ristes den, men stort sett blir den rørt. Noen ganger garneres den med oliven, andre ganger med sitrontvist eller cocktailløk.