Kolonitid
Historien til India Pale Ale begynner i India på 1600-tallet. Britiske kolonifolk etablerte seg i hopetall, mens tilgang på importert øl, vin og brennevin var begrenset. Mange tok til takke med den lokale drikken Arak, palmejuice gjæret ved skyhøye temperaturer og eventuelt destillert på primitivt vis. Drikken tok liv, og forventet gjennomsnittlig levetid for en Europeer i India var så lav som 3 år. Behovet for mindre alkoholsterk drikke var åpenbart.
Etter hvert som skipstrafikken tok seg opp, ble tilgangen på importerte drikkevarer bedre, men ikke alt som ble importert smakte like godt. Øl med lavere alkoholstyrke ble forringet under den lange, tidvis varme sjøreisen. Mens mange av de mørke og alkoholsterke ølene ikke smakte like godt i Indias hete som hjemme i milde England. Lysere ølstiler med nok alkohol og humle til å tåle den 6-måneders lange sjøreisen ble derfor uhyre populære, og allerede i 1716 ble Pale Ale drukket i India.
Vil du lære mer om Pale Ales, se her
Etter dette vokste stilen enormt i popularitet gjennom hele det britiske imperiet. Drikken nådde sin storhetstid på 1800-tallet, og fikk etter hvert navnet East India Pale Ale, som senere ble til simpelthen India Pale Ale.
Imperiets fall
Men med i imperiets fall fulgte også India Pale Ale. En økende motstandsbevegelse sørget for at sterkere øl ble kraftig beskattet, og det som ble igjen av India Pale Ale var etter hvert utgaver med lav alkohol og tilsvarende lav bitterhet. I England ble stilen, med unntak av navnet og minnene om imperiets storhet, uadskillelig fra annen Pale Ale.
Amerika redder verden
Imperiets fall til tross, India Pale Ale hadde rukket å så sine korn i mange av verdens hjørner. I USA ble det lenge etter stilens fall i hjemlandet brygget en relativt korrekt India Pale Ale med 7,5% alkohol, høy bitterhet og ett års modning på fat. Også dette ølet forsvant med tiden, men når amerikanske mikrobryggerier dukket opp fra havet av spinkelt, intetsigende lyst lagerøl på 1980-tallet, begynte de å speide etter glemt øl, og det var blant annet dette ølet de fant.
Mikrobryggerikulturen og fokuset på India Pale Ale har siden spredt seg over hele verden.