En sterk variant av Porter
I England betyr ordet Stout omtrent det samme som på norsk. I forbindelse med øl ble ordet derfor brukt om sterke varianter av mange forskjellige stiler. Men ølet slik vi kjenner det i dag er egentlig en sterkere variant av en bestemt stil, nemlig Porter (les mer om Porter
her).
På 1800-tallet i England begynte lysere øl å kaste sin glans over britiske puber. Og med dette ble mørke stiler som Porter presset ut i skyggen. Men i de dype skyggene brygget et øl som var desto sterkere og desto mørkere, og dette var Stout Porter. Etter hvert som den vanlige Porteren nesten ble glemt, ble navnet simpelthen Stout. Stilen ble etter hvert et så populært alternativ til de lysere ølene at den forgrenet seg. I dag kommer derfor sorten i mange drakter, som Irsk, Imperial, Havre- og bare Stout.
Kort oversikt over kjente Stouts
Engelsk
|
Irsk
|
Havre
|
Imperial
|
Fyldig med middels bitterhet
og tørr munnfølelse. |
Middels fyldig
med fløyelsaktig skum. |
Fyldig med spesielt
rik og kremaktig munnfølelse. |
Fyldig og lett sødmefull
med høy bitterhet.
Aromaer av mørk frukt og lakris. |