Det en fordel om vinen byr på litt sødme
Pinnekjøtt er saltet og tørket fårekjøtt som dampes og gjerne serveres med pølser, en søtlig rotmos og kraft.
Fårekjøtt er smaksrikt og krever en vin med tilsvarende smakskraft for å skape harmoni. Pinnekjøtt inneholder dessuten en del fett, noe som krever høy syre i vinen for at måltidet ikke skal bli for tungt.
Men det er det salte preget i pinnekjøttet og sødmen i rotmosen som byr på de største utfordringene. Saltpreget på pinnekjøttet kan balanseres av sødme i vinen, mens sødmen i rotmosen kan få en tørr vin til å virke sur. Med andre ord er det en fordel om vinen har litt sødme.
Klar kraft og rotmos gjør pinnekjøtt som måltid litt lyst i karakter,noe som gjør at hvitvin og musserende vin ofte passer bedre til pinnekjøtt enn rødvin. Hvitvin og musserende vin finnes dessuten oftere i litt søte utgaver som balanserer det salte preget på pinnekjøttet og sødmen i rotmosen.
Hvitvin
Vin på druen riesling kommer ofte i både tørre og søtere utgaver. Halvtørre utgaver som halbtrocken eller feinherb har gjerne den sødmen de trenger for å balansere saltet i kjøttet og sødmen i rotmosen. Druetypen gir viner med god syre samt mye aromaintensitet. Den høye syren balanserer fettet. Den høye aromaintensiteten gjør at vinen smaker tilstrekkelig mye ved siden av det karakterfulle pinnekjøttet.
Musserende vin
Musserende vin kommer i mange forskjellige tørrhetsgrader. Utgaver som extra dry (extra seco) eller sec (seco) har sødmen de trenger for å balansere saltet i pinnekjøttet og sødmen i rotmosen. Det meste av musserende vin har syren som trengs for å balansere fettet, men det er stor variasjon i smakskraft. Vi anbefaler derfor utgaver med nok konsentrasjon til å matche det karakterfulle pinnekjøttet. Gode alternativer kan være champagne og påkostet cremant og cava.
Rødvin
Det kan være vanskelig å finne rødvin med nok sødme til å balansere både det salte preget på pinnekjøttet og sødmen i rotmosen. Forsøk en rødvin med litt mer sødme enn normalt, gjerne en stil med mye fruktighet. Matens lyse karakter gjør at lysere rødvinsstiler ofte er mer passende enn mørke. Vinen bør for øvrig ha lite tannin og god syre som kan balansere fettet. En mellompriset pinot noir fra New Zealand kan være et godt alternativ.
Hvitvin Røde viner Musserende vin
Les også:
Vin til ribbe og
Vin til kalkun
Se også oppskrift på Pinnekjøtt med kålrabistappe lengre ned.