Profil
Favoritter
Profil
Favoritter
I dag er India Pale Ale verdens mest kjente håndverksøl. ølet går ikke lenger gjennom en 6-måneders lang sjøreise, lagres sjelden på fat og krydres stort sett ikke med britiske, men med amerikanske humlesorter som gir en distinkt aroma av sitrus og barnål. Allikevel er det en særegen stil som i korrekte uttrykk byr på en sublim balanse mellom høy alkohol og litt sødme fra overgjæring og eventuelt karamellmalt på den ene siden og bitterhet fra humle og friskhet fra kullsyre på den andre siden.
ølet kommer i mange utgaver og kan være alt fra lavalkoholstolkninger tilpasset salg i dagligvare, som ikke skiller seg fra American Pale Ale med annet enn navnet, til ekstra alkoholsterke og velhumlede stiler som Double og Imperial. Noen produsenter lager til og med noe de kaller Black India Pale Ale, en åpenbar selvmotsigelse.
Se vårt ølutvalg her
Med sin smaksrike, fyldige, bitre og friske karakter egner India Pale Ale seg ypperlig til rike matretter med mye smak og fett; Smakskraften og fylden i ølet kan matche ganske så rik mat, mens bitterheten kan bryne seg mot fett som også friskheten renser opp i.
Fete stykningsdeler av kjøtt som svinenakke og entrecôte av storfe, grillet eller stekt, gjør seg godt. Bitterheten og friskheten i ølet kan dessuten hamle opp med smør- eller fløtebaserte sauser, urtesmør, fløtegratinerte poteter eller potetsalater laget med ekte rømme og majones. Forsøk for eksempel en biff med béarnaise eller grillet svinenakke med urtesmør.
India Pale Ale er også et populært valg til kryddersterk og hot mat. ølet har nok smakskraft til å konkurrere med de fleste kryddere og nok sødme til å dempe noe av den hotte munnfølelsen. Den hotte munnfølelsen fra maten kan samtidig dempe litt av bitterheten i ølet.
Kilde:
Oxford Companion to Beer
Copyright © 2024 Travel Retail Norway