Profil
Favoritter
Profil
Favoritter
Uansett farge, kan fylden på ølet variere. Mange tenker at mørke øl er fyldigere, men sånn er det ikke alltid. Det er to ting som i hovedsak bestemmer fylden i et øl: Alkohol og skum. Det vil si at et mørkt øl med lav alkoholprosent og moderat skum, faktisk er ganske lett.
En tommelfingerregel er altså at jo høyere alkohol, dess høyere fylde. Lurer du på hvor fyldig et øl er, kan det med andre ord være lurt å ta en kikk på alkoholprosenten på ølet.
Når ølet skummer godt i munnen, gir det en ekstra kremaktig konsistens og dermed fylde, og dette kan få et øl med relativt moderat alkohol til å virke fyldig. Et godt eksempel er Weissbier, der alkoholen ofte ligger rundt 5%, men hvor skummet er så kraftig at ølet blir fyldigere enn et vanlig Lagerøl kjøpt på dagligvaren. På grunn av sitt kraftige skum serveres Weissbier i spesielle glass. Som en tommelfingerregel kan man merke seg at øl som inneholder mye hvete, som Weissbier eller Witbier, eller rug får en ekstra kremaktig konsistens.
Noen liker ølet sitt nøytralt, andre smaksrikt. Noen liker mye smak av korn, andre mye smak av frukt.
Svært mørke øl vil som sagt alltid være rike på ristede aromaer av kaffe og sjokolade, men når det gjelder mellomfarget og lyst øl er det ikke alltid så lett å vite; Lyse øl kan ha varierende preg av eksempelvis korn, humle og andre tilsetninger og gjæring.
Kornpreg
Alkoholprosent indikerer hvor mye kornpreg som er i ølet. Jo høyere alkohol, dess mer korn i forhold til vann brukes for å lage ølet, så, som med fylde, kan det være lurt å ta en kikk på alkoholprosenten.
Preg av humle og andre tilsetninger
Humle er en vanlig ingrediens i øl og kan i tillegg til bitterhet gi aroma. Noen kjente aromaer er gress, blomster, krydder, grapefrukt og pasjonsfrukt. Andre ølstiler bruker krydder og urter istedenfor eller i tillegg til humle. I Witbier brukes eksempelvis korianderfrø og sitrusskall. Stiler som American Pale Ale og India Pale Ale har ofte mye humlekarakter, mens stiler som Bock, Weissbier og Blonde har mindre.
Preg av gjæring
Selv om ølet har lite preg av humle og korn, kan ølet fremdeles ha mye aroma fra gjæringen. Dette høres kanskje litt ekkelt ut, men aromaer fra gjæring betyr ikke nødvendigvis aroma av gjær. Ofte er det faktisk snakk om aromaer av frukt som banan og eple og blomster. Weissbier er et godt eksempel på et øl med mye aroma fra gjæring. ølet har moderat preg av korn og humle, men allikevel bugner det av smak av banan og nellik.
Uansett, ønsker du et øl med nøytral karakter, bør du gå for et øl som er undergjæret. Det vil si øl som er brygget med en bestemt gjærkultur og på temperaturer som gir lite aroma. Undergjæret øl er blant annet de ølene det går mest av på matbutikken, med andre ord Lager eller Pilsner, samt stiler som Bock.
ønsker du øl med mye karakter, bør du gå for et øl som er overgjæret. Det vil si et øl som er brygget med en bestemt gjærkultur og på høyere temperaturer som gir mye aroma. Så å si alt av produkter som heter noe med Ale er overgjæret. Det samme gjelder eksempelvis Weissbier og belgiske stiler som Witbier, Saison, Dubbel, Tripel og Quadrupel.
Copyright © 2024 Travel Retail Norway