Profil
Favoritter
Profil
Favoritter
Kort sagt er Pale Ale noe for deg som liker kobberfarget øl med litt maltpreg og sødme og en del bitterhet.
Britiske varianter | Amerikanske varianter | Belgiske varianter |
Maltdominerte og fruktige | Humledominerte med karakteristiskearomaer av barnål og sitrus | Komplekse med preg av frukt, krydder og urter |
Til tross for mange fellesnevnere er Pale Ale en mangfoldig kategori. Undertyper som Bitter, India Pale Ale og Belgian Pale Ale skiller seg tydelig fra hverandre med tanke på blant annet humlearoma og fylde. Attpåtil kommer hver av disse typene i mange forskjellige tolkninger. Forenklet kan man skille mellom tre hovedstiler av Pale Ale: britiske, amerikanske og belgiske. Disse lages overalt i verden. Så selv om ølet er brygget i USA kan det være laget i britisk eller belgisk stil.
Britiske varianter | Amerikanske varianter | Belgiske varianter |
---|---|---|
Maltdominerte og fruktige | Humledominerte med karakteristiskearomaer av barnål og sitrus | Komplekse med preg av frukt, krydder og urter |
Bitter, American Pale Ale, India Pale Ale, Belgisk Pale Ale.
Mange av dagens mest kjente varianter på Pale Ale har sitt opphav i amerikanske mikrobryggerier. Disse har spilt en stor rolle i å utvikle ølkategorien til dagens mangfold, og en av stilene de har lekt mest med er Pale Ale, og dette er det flere gode grunner til. Amerikanerne har sine egne humlesorter som de velvillig bruker for å skape variasjoner på klassiske ølstiler. Pale Ale egner seg dessuten godt til å reflektere humle, både på grunn av sitt litt nedtonede maltpreg i forhold til de mørkeste ølstilene og på grunn av den lille sødmen fra overgjæring og eventuelt karamellmalt som kan balansere bitterheten som humlen tilfører. Amerikanske humletyper er typisk aromatiske med intense aromaer av gress, barnål og sitrusfrukt, noe som kommer tydelig til uttrykk i amerikanske varianter av Pale Ale.
"Amerikanske humletyper er typisk aromatiske med intense aromaer av gress, barnål og sitrusfrukt, noe som kommer tydelig til uttrykk i amerikanske varianter av Pale Ale".
Mange produkter som kun heter Pale Ale er implisitte amerikanske varianter. Andre heter rett og slett American Pale Ale. India Pale Ale slik vi kjenner den i dag kommer nesten utelukkende i amerikansk tolkning. Mer om India Pale Ale kan du lese neste måned.
Britiske varianter av Pale Ale skiller seg fra de amerikanske versjonene ved at de gjerne har et mer nedtonet humlepreg. Tradisjonelt benyttes britiske humlesorter som gir mer subtile, jordlige, krydrede, urteaktige eller florale noter. På den måten fremheves fruktige aromaer fra gjæringen og ristede eller karamelliserte noter fra maltet. Britiske varianter av Pale Ale er derfor ølet for deg som liker mye fruktighet og kornpreg.
Belgisk Pale Ale skiller seg fra de angloamerikanske variantene ved at de ofte har mer komplekse aromaer av frukt, krydder og urter fra bruk av belgisk gjærkultur. Med mindre det er snakk om en amerikansk tolkning er humlen typisk fra det europeiske kontinentet og derfor subtil. Belgisk Pale Ale er altså ølet for deg som liker kompleksitet uten for mye humlepreg.
Med ristede eller karamellaktige noter fra malt og bitterhet fra humle er Pale Ale en naturlig partner til stekt og litt fet mat; De ristede eller karamellaktige smakene danner en naturlig kobling til mat med stekeskorpe, mens bitterheten gir et godt motstykke til fett.
Britiske Pale Ale er hverken blant de kraftigste og fyldigste eller de mildeste og letteste ølstilene og er derfor ypperlig følge til middels smaksrike og middels fyldige matretter. Forsøk for eksempel tradisjonelle, milde, britiske matretter som ‘bangers and mash’, ‘fish&chips’ eller en britisk pai.
Til amerikanske uttrykk kan maten gjerne ha noe mer aromaintensitet og gjerne smaker som speiler sitrus- og barnålspreget i amerikanske humletyper. Urtemarinert kylling med sitronsaus er et klassisk eksempel.
Pale ale er også ypperlig til engelsk Cheddar, som hverken er for kraftig eller for mild i forhold til ølet og gir bitterheten litt fett å bryne seg mot. Gå for rødlige og litt mer modne uttrykk til maltpregede, britiske Pale Ales; Lysere, ungdommelige og litt gressaktige versjoner til sitrus- og barnålspregede amerikanske uttrykk.
Copyright © 2024 Travel Retail Norway