Kyllingkjøtt i seg selv har en veldig mild smak og kjøttet tilberedes derfor ofte med forskjellige krydder og sauser som i høy grad påvirker smaksbildet. Hvilket tilbehør og hvilken saus som serveres til vil derfor ha stor innvirkning på hvilken vin som passer til kyllingretten.
Det er allikevel en ting du bør passe deg for når du skal finne en passende vin til kylling. Uansett hvilket tilbehør eller saus du serverer til – pass deg for mye tanniner.
Derfor bør du unngå vin med mye tanniner
Kyllingkjøtt skal gjennomstekes for å sikre at man blir kvitt alle bakterier. Steking med høy kjernetemperatur gjør at proteinene mister evnen til å ta til seg tanniner, noe som igjen kan gjøre at en tanninrik vin kan oppleves som tørrende istedenfor leskende.
Dette gjelder også for alt annet kjøtt, så et tips er: skal du spise gjennomstekt kjøtt – velg vin med mindre tanniner.
Vi kan dele kyllingretter i 3 kategorier
Kjente og klassiske kyllingretter kan grovt kategoriseres på følgende måte med tanke på vintips:
1. Lette retter med kylling
Salater, for eksempel Kylling Cæsar, og kylling med salat som tilbehør.
2. Fyldige retter med kylling
Kylling med fløtesaus, soppstuing, fløtegratinerte poteter, risotto eller lignende.
3. Spicy eller søtlige retter med kylling
Indiske kyllingretter, kylling Sweet and Sour, BBQ-kylling med søtlige BBQ-sauser/-marinader/-glaze.
Vin til lettere kyllingretter
Til lette retter vil lette viner passe godt. Siden alkohol og lagring på bunnfall er de viktigste faktorene for fylde i vin, bør du velge vin med lav alkoholprosent: rundt 12% og i hvert fall ikke over 13,5%.Siden disse rettene ofte er retter med klare, rene og distinkte smaker, er det viktig at også vinene har samme klare, rene og distinkte profil. Velg derfor bort viner som er lagret på fat, flaske eller bunnfall.
Hvitvin til lette kyllingretter
Her anbefales det å velge lette, enkle, aromatiske og friske utgaver på druene Riesling og Sauvignon Blanc. Når det gjelder Sauvignon Blanc, finner man ofte uttrykket vi er ute etter i «den nye verden» - som i vinverden er USA, Sør-Afrika, Australia og New Zealand . Husk å unngå de dyreste vinene som ofte er for tunge og komplekse til denne type mat.
Du kan lese mer om den gamle og den nye verden her.
Passende viner på Riesling finner man nesten overalt hvor druen er kjent for å dyrkes. Men velg rimelig utgaver – de dyreste blir for fete og fyldige til en lett kyllingrett.
Se vårt utvalg hvitvin av Riesling
Se vårt utvalg hvitvin av Sauvignon Blanc
Rødvin til lette kyllingretter
Rødvin til denne typen kyllingretter bør være lett, enkel og frisk. Unngå viner som er lagret lenge på fat eller flaske og velg nok en gang rimelige varianter. Rimelige viner fra området Beaujolais i Frankrike og Chianti fra Toscana eller på druen Pinot Noir har enkelheten, lettheten og syren som trengs i denne sammenhengen.
Se vårt utvalg rødvin av Pinot Noir
Se vårt utvalg rødvin fra Toscana
Se vårt utvalg rødvin fra Beaujolais
Vin til fyldige kyllingretter
Til fyldige retter trengs fyldigere viner. Siden alkohol og lagring på bunnfall er de viktigste faktorene for fylde i vin, er viner med relativt høy alkohol (rundt 13,5%) og/eller lagring på bunnfall mest passende. Siden disse rettene ofte er retter med komplekse og sammensatte smaker, er det viktig at også vinene har samme komplekse og sammensatte karakter.
Hvitvin til fyldige kyllingretter
Til fyldige og kremete kyllingretter med mye fett, er vi ute etter viner med høy fylde, kompleksitet og mye syre. Dette finner vi typisk i påkostede utgaver av druen Chardonnay fra kjølige områder. Mest kjent for denne stilen er kommuner i Sentral-Burgund, som Meursault og Puligny- og Chassagne-Montrachet, og kystnære strøk, hvor kalde havstrømmer og tåke kjøler ned klimaet, i California som Santa-Barbara og Monterey.
Se vårt utvalg hvitvin av Chardonnay
Se vårt utvalg hvitvin fra Burgund
Rødvin til fyldige kyllingretter
Viner på druene Pinot Noir eller Barbera og viner fra området Beaujolais byr på syren som trengs, samtidig som de sjelden gir mye tannin eller for mye preg av fat. Se etter viner i mellomsjiktet til disse rettene. De aller billigste av druen Pinot Noir eller Beaujolais kan bli for enkle, mens de dyreste uttrykkene på Barbera kan bli for tunge på grunn av for høy alkohol.
Se vårt utvalg rødvin av Barbera
Se vårt utvalg rødvin av Pinot Noir
Se vårt utvalg rødvin fra Beaujolais
Musserende vin til fyldige kyllingretter
Gå gjerne for en Champagne eller musserende viner som Franciacorta, Trento eller Cava (med betegnelsen Reserva eller Gran Reserva) til fyldige kyllingretter. Disse har høye minimumskrav til lagring på bunnfall og dermed ofte den fylden og kompleksiteten som trengs for å matche en tyngre rett.
Se vårt utvalg Champagne
Se vårt utvalg musserende vin
Vin til spicy og søtlige kyllingrettter
Til hotte eller sursøte retter er det lettere å finne hvitvin enn det er å finne rødvin med passende grad av sødme.
Hvitvin til spicy og søtlige kyllingretter
Halvtørre, eventuelt halvsøte viner har stort sett den sødmen de trenger for å balansere hot eller søtt preg i maten. Her peker Riesling fra Tyskland seg umiddelbart ut, da disse ofte kommer i søtere utgaver. Riesling er en aromatisk druesort, noe som gjør at den stort sett vil smake nok ved siden av spicy mat.
Ellers er det verdt å nevne Chenin Blanc fra det franske vinområdet Loire. Disse vinene kan med riktig grad av sødme (demi-sec) ha den fylden som trengs til å matche ekstra kremete og spicy retter med kokosmelk eller -krem.
Se vårt utvalg hvitvin av Riesling.
For mer forklaring av prinsipper for kombinasjon av mat og vin,
kan du lese mer om dette her
Vi håper dette gjør det enklere å finne en passende vin til kyllingretten din. Bon Appétit!