Lammelår er tradisjonell påskemat i Norge og det spises opp mot 3 ganger så mye lammekjøtt i påsken som resten av året. Dette er smaksrik, kompleks og karakterfull mat. Ikke bare er lam i seg selv smaksrikt kjøtt, det tilberedes med mye urter og krydder – ofte hvitløk og rosmarin, og kan serveres med mange ulike sauser.
Uansett om du vil servere vin eller øl til påskelammet, bør du velge drikke med like mye smakskraft og kompleksitet som maten du serverer.
Hvilken saus skal du servere til lammet?
Hvilken vin eller hvilket øl du bør velge kommer litt an på hvilken saus du velger å servere til lammet. Til en rødvinssaus eller kraftig mørk saus kan det være lurt å satse på rødvin eller øl, mens lammelår med lysere sauser og sjysauser fint kan serveres med enten hvitvin, musserende vin, rødvin eller øl.
Rødvin til lam
Klassiske rødvinskandidater til lammelår er viner som er aromatiske nok til å matche lammekjøttets kraftfulle karakter. Denne aromatiske intensiteten kan du finne i visse vellagrede viner, men også i yngre viner som i utgangspunktet er aromatiske.
Vin fra franske Rhône
Komplekse og smaksrike rødviner med urte- og krydderpreg og gjerne litt modningspreg er gode kandidater til lam. Viner fra underdistriktene Châteauneuf-du-Pape eller Gigondas i Rhône kan ofte by på begge deler, spesielt hvis de har fått noen år på baken.
Se vårt utvalg rødvin fra Rhône
Vin fra spanske Rioja
Spanske Rioja er kjent for kvalitetsvin med krydder– og vaniljepreg. Til lam bør du se etter en Reserva eller Gran Reserva. Disse lagringsbetegnelsene har strenge krav til modning og lagring på eikefat. Lagring på fat gir vinen karakter og typisk litt rustikke aromaer som passer godt til påskelammet.
Se vårt utvalg rødvin fra Rioja
Hvitvin til lam
Fyldig og smaksrik hvitvin som er lagret på fat med bunnfall er en god match til lam med en lys saus eller sjysaus. Vin som har fått litt alder og utviklet litt mer rustikke aromaer, kler også lam godt.
Hvitvin av Chardonnay-drue
Prøv fatlagrede (og gjerne litt påkostede) hvite viner på Chardonnay-druen fra for eksempel California, Oregon eller det franske vindistriktet Burgund. Disse kan utfordre smakskraften til lammekjøttet om det ikke serveres med en alt for mørk og kraftig saus.
Se vårt utvalg hvitvin på Chardonnay-drue
Hvitvin fra franske Bordaux
Hvit Bordeaux fra underdistrikter som Graves eller Pessac-Léognan, lages ofte av druene Sauvignon Blanc og Semillon. Disse gjæres og modnes ofte på fat. Sauvignon Blanc er aromatisk, og gir litt grønne aromaer som kan kle urtene påskelammet er krydret med. Semillon-druen og lagring på bunnfall gir fylde som (du allerede har skjønt at) kler lam.
Musserende vin til lam
Om du vil servere musserende vin til lammet, bør du velge lysere og mildere saus som ved anbefalingen til hvitvin. Igjen – her bør du se etter en fyldig og aromatisk kompleks vin som ikke havner i skyggen av det kraftige lammekjøttet. Klassiske eksempler er Champagne og musserende vin fra Franciacorta og Trento i Italia.
Rosé musserende er også verdt en vurdering, og vil også se pent ut sammen med rosastekt lammekjøtt. Om du vil prøve en rosa musserende bør du ta en titt i Champagne, Franciacorta og Trento – samme områdene som gjelder for tips om hvit musserende vin.
Se vårt utvalg musserende vin og champagne
Øl til lam – prøv Belgisk Dubbel
Det finnes mye forskjellig belgisk øl som passer godt til lam. Belgiske ølstiler er gjerne karakterfulle og har ofte urte- og kryddernoter som speiler rosmarin, timian og andre urter og krydder som lammet kan være gnidd inn eller stappet med.
De beste alternativene vil nok være de litt fyldige og brunlige stilene, som Dubbel, hvor karamelliserte noter kan reflektere smaken på stekeskorpen og den brune sausen.
Tips! Uansett hva du velger å servere i glasset – tilpass sausen. Skal du servere rødvin, lag rødvinssaus. Skal du servere øl, smak til med en slump av ølet.
God påske!