Musserende vin til mat
Musserende vin er den perfekte matvinen. Syre, bobler og friskhet i musserende vin renser opp i fett og frisker opp ganen.
Mange tenker at musserende vin bare passer til lette forretter som skalldyr, men musserende vin kan like godt drikkes til fyldige og rike varmretter. Skal du for eksempel ha sjømat eller lyst kjøtt med fet og kremete saus kan du gå for en påkostet musserende vin laget på tradisjonell metode. Den har fylden som trengs for å matche fylden i sausen, og god friskhet som kan hamle opp med fettet. Forsøk for eksempel en årgangs-champagne til gratinert hummer, pannestekt fisk med hollandaise, beurre blanc eller sandefjordsmør eller kylling med lys fløtesaus.
Til de letteste rettene som skalldyrsfat holder det med en rimeligere musserende. Denne bør være laget på tradisjonell metode, så den har litt av fylden som trengs til mat. Gode eksempler er Cava og Crémant, men en Trento, Franciacorta eller Champagne skader ikke.
Til hotte eller sursøte retter som mye asiatisk og sushi er det godt med musserende som har litt sødme som balanserer det hotte eller sursøte preget på maten, for eksempel en Sec.
Til frukt, bær og desserter er det viktig med sødme i vinen. Demi-sec eller doux er gode alternativer. Tilpass tørrhetsgraden til sødmen i det du spiser. Forsøk for eksempel en Asti Spumante Dolce til en fruktdessert, jordbær eller Panna Cotta.