Profil
Favoritter
Profil
Favoritter
Det kan kanskje høres motbydelig ut, men villgjæren bidro med odde aromaer og bakteriene med syrning, noe som gjorde ølet både komplekst og litt friskt. Faktisk ble stilen så populær at bryggerier stadig måtte utvide trebeholderne sine for å lage nok Porter. Det hele toppet seg på begynnelsen av 1800-tallet når Meux-bryggeriet i London huset en tank på 3.250.000 liter. I oktober 1814 brast dessverre en av tankene. Ølet flommet ut i gatene og tok med seg både bygninger og menneskeliv; Totalt åtte mennesker døde av drukning, skader eller alkoholforgiftning. Kilde: Oxford Companion to Beer Med slutten av 1800-tallet kom også slutten på porteren. Lysere øl satte Porter (og annet mørkt øl) i skyggen frem til for noen tiår siden, når porteren så nytt lys og gjenoppstod i ny drakt. Fargen er fremdeles mørk og brunlig, men i dag rendyrkes ofte den ristede sjokolade- og kaffe-karakteren, mens syrligheten kanskje lever igjen som et lite bitt i ettersmaken og odde aroma fra villgjær stort sett uteblir helt. Ølet er med sine typiske 6% alkohol fyldig og smaksrikt.
Foruten Porterens spennende historie, har ølet en rekke unike egenskaper. Mens en del mørke øl nesten utelukkende er assosiert med maltaromaer har Porter, i likhet med Brown Ale og Stout, en viss fruktighet og sødme fra overgjæring (gjærtype og gjæringstemperaturer som oppfordrer til dannelse av fruktaroma og beholder litt sødme). Dette tilfører ølet kompleksitet og gjør det mer passende til eventuell sødme i det som skal serveres sammen med ølet. Ellers er ølet mer sjokolade- og kaffepreget og sterkere enn Brown-Ale, mindre kaffepreget og svakere enn Stout. I tillegg henger ofte litt av ølets historiske syrlighet igjen og frisker opp i ettersmaken.
Varianter av Porter:Baltic Porter
|
Porter er vel verdt å kombinere med mat. Ikke bare kan det gi utmerkede kombinasjoner, det kan også belyse forskjellige sider av ølet.
Med mørk karakter, mye smakskraft og relativt høy fylde er Porter et øl som generelt kler mørke, smaksrike og litt fyldige matretter. Spesielt mat med mye steke- eller grillskorpe kan nedtone porterens litt ristede karakter og bringe frem ølets fruktighet. Forsøk et stykke grillet oksekjøtt med brun saus (gjerne med en slump porter i).
Porter kan også passe godt til blåmuggost. Porter har smakskraften, samt sødmen og fruktigheten som skal til for å balansere det salte preget på de ikke altfor kraftige blåmuggostene.
Og velger du en variant med noe nedtonet bitterhet, kan porter fungere godt til mørke sjokoladedesserter og -kaker. Sødmen i ølet vil nedtones noe, og bitterheten vil stikke seg noe mer frem og rense opp i fettet, mens sjokoladenotene i maten vil nedtone sjokoladenotene i Porteren og bringe frem fruktigheten. Se vår egen oppskrift på Brownie med Porter.
Copyright © 2024 Travel Retail Norway