Ginbølgen
Med hundrevis av nye smådestillerier både her hjemme og i utlandet, har det aldri vært et større utvalg å utforske.
Profil
Favoritter
Profil
Favoritter
Med hundrevis av nye smådestillerier både her hjemme og i utlandet, har det aldri vært et større utvalg å utforske.
Gin har definitivt lagt bak seg dagene da drikken kun ble sett på som et einebærduftende brennevin. Utvalget av både utenlandske og norske gintyper har eksplodert, også i taxfree-butikkene på norske flyplasser.
Nå kan du utforske en nesten uendelig lang rekke komplekse, spennende og nyanserte smaker.
I Storbritannia, drikkens hjemland, har gininteressen eksplodert, og i fjor ble verdien av ginsalget doblet. Det ble solgt totalt 47 millioner flasker, noe som tilsvarer minst 700 millioner gin and tonic (G&T).
Hovedgrunnen til dette er en eksplosjonsartet interesse for mindre produsenter og nye, spennende variasjoner av klassikeren G&T, sier ginekspert Kenneth Røising hos Travel Retail Norway, som drifter taxfree-butikkene på landets største flyplasser.
Klassisk gin er sprit smaksatt med einebær. De nye, mindre produsentene eksperimenterer gjerne med flere smaker, og fokuserer ofte på lokale ingredienser.
– I norsk natur finner du de fleste urtene som tilsetter smak til gin, og mange nye småprodusenter har virkelig begynt å benytte seg av dette for å lage eksklusive og verdensledende produkter, sier Røising.
Du finner flere norske gintyper i taxfree-butikken.
En av hans egne favoritter er agurk og/eller roseblader i ginmerker som er smaksatt med de samme ingrediensene.
Les mer om historien til gin her
I tillegg til det klassiske einebæret, har både nye og etablerte ginprodusenter nå begynt å eksperimentere med en lang rekke smaker.
– Du kan finne pepperkorn, sitrongress, agurk og roseblader. Alt dette kan balanseres opp mot hvilken type tonic du velger å bruke, noe som plutselig gjør den klassiske G&T-en til en svært spennende og utrolig variert cocktail, sier Røising.
For de som ønsker å ta seg en skikkelig studietur og lære om de nyeste og mest spennende G&T-variantene, anbefaler Kenneth Røising å reise til Spania.
– Selv om britene hevder å ha funnet opp cocktailen, er det spanjolene som i det siste har boblet helt over når det gjelder oppfinnsomhet og finesse i sin bruk av ulike G&T-kombinasjoner, forteller han.
Parallelt med eksplosjonen i antall typer gin, har det også dukket opp et enormt utvalg av tonic. De kan være søte, tørre, bitre, kraftige eller milde, og valget av tonic kan være like viktig som valget av gin.
– Blandevannet utgjør tross alt to tredjedeler av cocktailen. Og det er nettopp dette spanjolene har blitt eksperter på, sier Røising.
I de mange barene som spesialiserer seg kun på G&T over hele Spania, er de ekstremt nøye med å matche riktig tonic til riktig gin. Her er de mindre opptatt av garnityr, og rendyrker selve smaken av hovedingrediensene.
– De serverer også cocktailen i store, runde Cabernet-glass slik at aromaen kan komme til sin rett, forteller Røising.
– Det å finne den perfekte matchen mellom en gin og en tonic er litt som å jakte på den hellige gral, men du blir i alle fall ikke lei av å smake deg frem, tror han.
Det går også an å spørre om råd i taxfree-butikken.
De fleste bruker kanskje G&T som en forfriskende cocktail, men med det store og økende utvalget som nå finnes er det ingenting i veien for å matche gin med mat.
– Ren gin med frisk smak av einebær kan for eksempel passe godt til norske viltretter, som rype eller reinsdyr. Sjømat, som einerøkt laks eller ørret, lar seg også lett kombinere med gin, og dessuten kan en godt nedkjølt gin brukes for seg selv som snaps ved siden av øl, sier Røising, som anbefaler å tenke på gin som et alternativ til blank akevitt.
Copyright © 2025 Travel Retail Norway